Ie traditionala autentica cu motive traditionale: unde e de vanzare online? la ce pret? ce marime + evitarea falsurilor. Afla totul despre ia romaneasca.

Vrei sa cumperi o ie originala online si nu stii de unde? Vrei sa aflii mai multe despre cum sa alegi modelul corect? Astazi iti explic pe blog si te sfatuiesc in aceasta privinta. Ia autentica traditionala a devenit un simbol care este foarte copiat atat in tara, cat si in afara, de aceea trebuie sa fii atenta la urmatoarele aspecte.

IE TRADITIONALA

O ie traditionala adevarata este un obiect vestimentar pretios, facut cu migala in Romania. Cunoscuta si sub numele de “Camasa cu altita”, a fost si este purtata de catre toate categoriile sociale, de la mediul rural la fete regale.

Broderiile sale sunt cusute manual si niciodata la masina. Datorita acestui fapt, realizarea trebuie facuta de artisti artizani si durează mai mult. Este un proces de creatie deosebit.

Am gasit online un magazin de incredere care vinde modele superbe de ie traditionala (click aici). I-am ales pentru ca mi-a placut mult grija cu care isi aleg artistii artizani si ca orice comanda ajuta comunitatile mestesugaresti sa sustina acest minunat talent folcloric.

IE TRADITIONALA

O ie romaneasca traditionala trebuie sa aibe un numar de calitati ca sa poate fi considerata autentica. Atunci cand cumperi, tine minte urmatoarele aspecte:

  • broderii cusute manual (se observa firele si nodurile pe spatele materialului, ceea ce este un semn foarte bun din moment ce masinile de brodat nu pot face acest lucru. Este astfel un semn clar de broderie lucrata manual).
  • respectarea motivelor traditionale
  • folosirea materialelor naturale (nu sintetice. Se foloseste bumbacul sub forma de panza topita din bumbac).
  • broderia este cusuta simetric, finut si impecabil.

Iata cateva modele de ii traditionale pe care le recomand:

Cea mai accesibila ca pret, momentan cu putin peste 400 de Ron este Ia romaneasca tesuta la razboi, cu broderie albastra. Acest super model este realizat de catre artizani traditionali din zona Dambovitei. O puteti cumpara de aici << click.

IE ROMANEASCA MODERNA

Deoarece se folosesc materiale naturale, mult timp si talent, preturile iilor traditionale sunt destul de ridicate. Ele reflecta de fapt munca si calitatea. Nivelul pretului diferă de complexitatea modelului. Ia moderna poate sa fie facuta in serie, deci la un cost mult mai mic.

Iata cateva modele de ii romanesti moderne:

ie romaneasca moderna
ie romaneasca moderna

Model ie (vezi aici)

ie romaneasca
ie romaneasca

Ie  (vezi aici)

MOTIVE TRADIŢIONALE PENTRU IA NAŢIONALĂ

Există zeci de modele tradiţionale iar un artizan adevărat cunoaşte foarte multe.

(articol in curs de editare).

SI TU ITI DORESTI O IE ROMANEASCA ?

Text ⒸThe Daily Fashion Inspiration & Fotografii ⒸStarshiners

All text is written by me. My personal photographs are watermarked © www.thedailyfashioninspiration.com.
Copying my content is prohibited.
 

 


 

3 comments
Reply

Cat de frumoase sunt!

Reply

Preferata mea e a doua.

Reply

Superbe iile! Ma incanta ca scrii despre traditiile noastre

COMMENT HERE / COMENTEAZA AICI

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.